Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Βόλτα στην Οδό Ανθέων

Στα Άνω Πατήσια, υπάρχει ένας δρόμος συνώνυμος των λουλουδιών, που ακούει στο όνομα "οδός Ανθέων". Εκεί, το γκρίζο της πόλης -είτε είναι χειμώνας, είτε άνοιξη, είτε καλοκαίρι- δίνει τη θέση του, πάντα, στα λουλούδια.

φωτο Ανδρέας Δ https://foursquare.com/
Μυρωδάτα άνθη τοποθετούνται σε κουβάδες με νερό και τα ψυγεία των ανθοπωλείων χαρίζουν χρώμα και μυρωδιές στην περιοχή. Αν ποτέ βρεθούμε ξενύχτηδες στην Ανθέων, θα δούμε ότι από τις 6 η ώρα τα ξημερώματα, οι ανθοπώλες ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους φορτώνοντας και ξεφορτώνοντας άνθη.
φωτο Ανδρέας Δ https://foursquare.com/
Το εμπόριο γίνεται σε μορφή χονδρικής, ωστόσο κάθε Σάββατο η αγορά είναι ανοιχτή για το κοινό. Γαρύφαλλα, χρυσάνθεμα, ορχιδέες, τριαντάφυλλα, και ό,τι άλλο τραβά η ψυχή μας μπορούμε να το βρούμε, να το αγοράσουμε και φυσικά... να το δωρίσουμε.
Οι άνθρωποι των λουλουδιών μας μιλάνε για λουλούδια

"Η αγορά φαίνεται να ξεκίνησε το 1962 και λειτουργούν περίπου 50-53 καταστήματα μέσα στη Συνιδιοκτησία. Από τις 6 η ώρα το πρωί μέχρι τις 11 οι πόρτες ανοίγουν, και το Σάββατο είναι ανοιχτά για το κοινό".


Φωτογραφία: Nicholas Cornford
Αφού, πρώτα, ο κύριος Γεώργιος Πονηρός, πρόεδρος της Συνιδιοκτησίας των ανθοπώληδων της αγοράς της οδού Ανθέων, μας ενημέρωσε λίγο για την ιστορία του χώρου, και τις ώρες που τα μαγαζιά ανοίγουν για τον κόσμο, περιπλανηθήκαμε στον χώρο, με όλες τις αισθήσεις μας να απολαμβάνουν τη βόλτα.


Φωτογραφία: Nicholas Cornford

Η αγορά από μέσα

Η δουλειά ξεκινά όταν ακόμη έξω είναι νύχτα και τα μόνα φώτα είναι εκείνα των φορτηγών και των καταστημάτων. Τα λουλούδια τοποθετούνται σε κουβάδες με νερό και είναι έτοιμα να βγουν στο εμπόριο, μετά το ταξίδι τους από τα θερμοκήπια της Ελλάδας ή του εξωτερικού.


φωτο Ανδρέας Δ https://foursquare.com/

Ο κύριος Δημήτρης ασχολείται χρόνια με το εμπόριο και τα τριαντάφυλλα. Δέχτηκε με χαρά να μας πει δύο κουβέντες.

"Πού κυμαίνονται οι τιμές, κύριε Δημήτρη;", ρωτήσαμε. Και αν οι μυρωδιές που τρυπούσαν τα ρουθούνια μας δεν αρκούσαν, πράγμα δύσκολο όταν το άρωμα είναι τόσο μεθυστικό, στο άκουσμα της τιμής, ξέραμε ότι είμαστε στο σωστό μέρος.

Τα 20 λουλούδια των 60 πόντων κυμαίνονται από 5 έως 10 ευρώ. Τα τριαντάφυλλα των 20 με 30 πόντων, που προσφέρονται και για ανθοδέσμες, ξεκινάν από 5 ευρώ το μάτσο (δηλαδή, τα 20 λουλούδια). Υπάρχουν και τα μεγαλύτερα των 70 - 80 πόντων τα οποία είναι ιδανικά για διακοσμήσεις, γάμους και βαφτίσεις"


Φωτογραφία: Nicholas Cornford

Φωτογραφία: Nicholas Cornford

Τα πιο γλυκά τριαντάφυλλα...

Τριαντάφυλλα καταφθάνουν εδώ κατευθείαν από τα θερμοκήπια της Κρήτης, του Μαραθώνα, της Αναβύσσου, του Μεσολογγίου, ή ακόμη από την Ινδία, την Ολλανδία και το Εκουαδόρ, τα οποία μεταφέρονται είτε με επαγγελματικά φορτηγά με ψυγεία, είτε με το αεροπλάνο.

Και αν οι επιλογές σας έχουν αφήσει μπερδεμένους, αν τα λόγια ενός "παλιού" στον χώρο μετρούν λίγο περισσότερο από τα δικά μας, ο κύριος Δημήτρης μας ψυθίρισε στο αυτί: "τα πιο γλυκά τριαντάφυλλα είναι εκείνα του Εκουαδόρ".


φωτο Ανδρέας Δ https://foursquare.com/
Πριν φύγουμε, όταν η κίνηση και η δουλειά έχουν κοπάσει, παρατηρούμε πόσο απαραίτητα είναι ο χαβαλές και το χιούμορ, στους "εργάτες των λουλουδιών". Ένας καφές και κάμποσες παρτίδες τάβλι είναι η ανταμοιβή της εργασίας και του πρωινού ξυπνήματος.

Φωτογραφία: Nicholas Cornford
...και η ώρα της ξεκούρασης


φωτο Ανδρέας Δ https://foursquare.com/

https://foursquare.com/
ΠΗΓΗ http://www.pathfinder.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου