Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΝΕΟ ΨΕΥΔΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΖΑΚΑΚΗ




Άρχισε ο «ιερός πόλεμος» Αθηνών-Φαναρίου, με μήλο της έριδος το κτήμα Προμπονά!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Πριν προλάβει να ανακοινωθεί επισήμως από την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία συνήλθε την Δευτέρα 20 Μαρτίου και προέβη στην αποδοχή της δωρεάς του Κτήματος Προμπονά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος , σε μία αιφνιδιαστική κίνηση αντιπερισπασμού στις 22-3-2017,προχώρησε στη σφράγιση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, εντός του κτήματος Προμπονά, με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης,αποφασίστηκε η σφράγιση του Ναού βάσει του νόμου 8/1979, περί ιδιόκτητων ναών που έχουν τεθεί σε δημόσια λατρεία και οι οποίοι απαλλοτριώνονται υπέρ του πλησιεστέρου ενοριακού ναού. Αφαιρείται δηλαδή από τον ιδιοκτήτη η λειτουργία του Ναού επειδή τον έθεσε σε δημόσια λατρεία, χωρίς όμως να χάνει την κυριότητά του επί του Ναού.
Στην περίπτωση, όμως, του Ναού του κτήματος Προμπονά δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης και σύμφωνα με την επιτροπή διαχείρισης του Ναού,ο Αρχιεπίσκοπος παρανόμως ενήργησε για τη σφράγισή του,αφού ο Ναός δεν είχε τεθεί σε δημόσια λατρεία από κάποιο ιδιοκτήτη, αλλά από την ίδια την Εκκλησία και συγκεκριμένα από τον προσκυνηματικό Ναό Αγίας Παρασκευής Ανακάσης της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου,η επιτροπή του οποίου είχε δεχθεί τη δωρεά του Εθνικού κληροδοτήματος Προμπονά με συγκεκριμένους όρους και νομίμως μεταγεγραμμένο συμβόλαιο στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
Με τη συγκεκριμένη ενέργεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, θέλησε να σταματήσει τις εξελίξεις οι οποίες οδηγούν μοιραία το κτήμα και τον Ιερό Ναό, μετά την αδράνεια που επέδειξε η Αρχιεπισκοπή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παράλληλα με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση η Ιερά Αρχιεπισκοπή επεξέτεινε την παρεμπόδιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου Ναού, καθώς είχε ήδη θέσει σε προσωρινή αργία τον κληρικό που όριζε το συμβόλαιο ως διαχειριστή του Εθνικού Κληροδοτήματος Προμπονά Αρχιμ. Ιγνάτιο Ζακκάκη.
Ως εκ τούτου και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της θέσης σε δημόσια λατρεία από τον ιδιοκτήτη του, του συγκεκριμένου Ναού,αφού ο ιδιοκτήτης δηλαδή το Εθνικό Κληροδότημα Προμπονά το είχε δωρήσει ήδη στην Εκκλησία και συγκεκριμένα στη Μητρόπολη Ιλίου, αλλά υπό όρους.
Ο Αρχιεπίσκοπος, δηλαδή, έρχεται εκ των υστέρων και επιχειρεί αυτή την ώρα να καταλάβει αυθαιρέτως και με αυτοδικία έναν ναό ο οποίος ανήκε σε άλλη Μητρόπολη, σύμφωνα με τον διαχειριστή.
Με τις παραπάνω αντικανονικές ενέργειες έχουν παραβιαστεί οι όροι του συμβολαίου της δωρεάς και αυτοδικαίως ο Ναός περιέρχεται όπου οι όροι του ως άνω συμβολαίου ορίζουν και συγκεκριμένα στο εν Αθήναις γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τη νομιμότητα των ενεργειών του Αρχιεπισκόπου Αθηνών θα κληθεί να ελέγξει η Ελληνική Δικαιοσύνη,ως και το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργήσει εφεξής ο Ναός του κτήματος Προμπονά,αφού ο διαχειριστής κληρικός του συμβολαίου προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια κατά των ως άνω παραβατικών ενεργειών.
Ο Ναός από προχθες φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας,ενώ τη νύχτα ομάδα κατοίκων που αντιδρούν στη σφράγιση του χώρου και του Ναού από την Αρχιεπισκοπή διαμαρτυρήθηκαν απέναντι από την είσοδο του κτήματος χωρίς να προκληθεί κάποιο επεισόδιο με την αστυνομία και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ενεργειών αυτών.
Το περίεργο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ενώ το θέμα αυτό –όπως προκύπτει από επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία(Σ.Σ. την οποία ο «Εξάψαλμος» έχει στην κατοχή του) μεταξύ του διαχειριστή του Εθνικού Κληροδοτήματος και του Αρχιεπισκόπου, απασχολεί από καιρό τις δύο πλευρές,γιατί ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να αντιδράσει με αυτή την τραγική καθυστέρηση, η οποία μάλιστα συνέβη μία μέρα μετά την αποδοχή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της δωρεάς του Κληροδοτήματος. Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και το θέμα θα πάρει άγριες διαστάσεις αν επιμείνουν και οι δύο πλευρές να στηρίζουν τις θέσεις τους.
Ναί, δυστυχώς, η συνέχεια θα δοθεί στα ελληνικά δικαστήρια, όχι μόνο για να αποφανθούν περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτήματος, αλλά και για το αν έγινε νόμιμα η σφράγιση του ναού και του κτήματος, με την συμβολή μάλιστα της Ελληνικής Αστυνομίας(!!!) και άνευ εισαγγελικής εντολής.
Επιπροσθέτως να πούμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε για την κρισιμότητα του θέματος αυτού και τους κινδύνους που εγκυμονεί, τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου,όσο και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και ζήτησε τη συνδρομή τους.
Επισυνάπτεται το Πρακτικό της σφράγισης του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (πατήστε πάνω στο εικονίδιο για να δείτε το έγγραφο) Το Πρακτικό της σφράγισης του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου