Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Περιφέρεια Αττικής: Πλειοψηφία «μπετόν αρμέ” υπέρ της τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη


«Μπετόν αρμέ” η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής υπερψήφισε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον εγκιβωτισμό του Ποδονίφτη, αγνοώντας τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των δήμων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και Αθήνας. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την υλοποίηση ενός έργου που θα καταστρέψει την φυσική κοίτη του ποταμού στο μικρό τμήμα των 770 μέτρων που έχει απομείνει και θα το μετατρέψει σε τσιμέντο, όπως ακριβώς στο νοτιότερο τμήμα του (αυτό που δείχνει η φωτογραφία).

Η διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου δείχνει ότι τα πάντα ήταν προαποφασισμένα. Από τις σημαντικές παραλείψεις της εισήγησης (χαρακτηριστικότερη η μη αναφορά στην αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας) μέχρι τις εικόνες που δεν αποτύπωναν τη σημερινή κατάσταση του ποταμού και από τις υπερβάλλουσες επικλήσεις πλημμυρικών κινδύνων μέχρι την παραποίηση απόψεων και θέσεων.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και μίλησε ο δήμαρχος της πόλης μας Άρης Βασιλόπουλος (παρακάτω η ομιλία σε βίτνεο) και η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος της Αθήνας Ελένη Μυριβήλη. Και οι δυο έθεσαν τα επιχειρήματα με βάση τα οποία κατέληξαν στις αρνητικές τους γνωμοδοτήσεις και αναρωτήθηκαν γιατί προηγήθηκαν οι συναντήσεις εκπροσώπων των δυο δήμων με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας, αφού δεν άλλαξε στο παραμικρό η θετική γνωμοδότηση που είχε ήδη εδώ και μήνες η αρμόδια υπηρεσία της.

Ούτε η επίκληση της ομοφωνίας των αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε η αναμφισβήτητη γνώση της περιοχής και της βούλησης των κατοίκων, μπόρεσαν να κλονίσουν την αποφασιστικότητα των στελεχών της Περιφέρειας να προχωρήσουν σε αυτό το έργο. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου κατηγόρησε τους δυο Δήμους ότι δεν έχουν εναλλακτικές μελέτες, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Αγγέλικα Σαπουνά προσπάθησε να πείσει ότι γνωρίζει καλύτερα τους πλημμυρικούς κινδύνους  στην περιοχή του σχεδιαζόμενου έργου. Μερικά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν εξόργισαν το κοινό – κατοίκους και φορείς της περιοχής. Το πιο περίεργο και συνάμα χαρακτηριστικό της ένδειας ουσιαστικών επιχειρημάτων είναι το «επιχείρημα” περί καταπατήσεων εκατέρωθεν του ποταμού, από τις οποίες θα προφυλάξει το περιβάλλον ο εγκιβωτισμός(!).
Πολλές φορές έγινε επίκληση των κινδύνων και των θυμάτων από τις πρόσφατες καταστροφές στη Μάνδρα, αλλά και από τις πλημμύρες του 1994 στην ευρύτερη περιοχή. Μάταια ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, αλλά και αρκετοί άλλοι ομιλητές διέψευδαν αυτό τον ισχυρισμό, αποκαθιστώντας την πραγματικότητα που είναι ότι το 1994 οι καταστροφές έγιναν λόγω των έργων κάλυψης του ποταμού στο τμήμα πριν το σχεδιαζόμενο έργο και δεν αφορούσαν το τμήμα της φυσικής κοίτης.
Αρνητικές για το έργο ήταν οι τοποθετήσεις όλων των συμβούλων της αντιπολίτευσης που έλαβαν το λόγο, όπως αρνητική ήταν και η ψήφος τους, αφήνοντας μόνη της την παράταξη Δούρου να υπερψηφίσει τη σχετική Μελέτη.
Στη συνεδρίαση υπήρχαν παρεμβάσεις από το Σύλλογο Ροή – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, συλλογικότητες της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Ιωνίας, αλλά και πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου