Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Επτακόσιοι Κρητικοί έχυσαν το αίμα τους στον μακεδονικό αγώνα – Ο απόγονος τους Σ.Δανέλης υπογράφει την Συμφωνία των Πρεσπών

Επτακόσιοι Κρητικοί έχυσαν το αίμα τους στον μακεδονικό αγώνα – Ο απόγονος τους Σ.Δανέλης υπογράφει την Συμφωνία των Πρεσπών

Τρεις χιλιάδες, οι μισοί δηλαδή απ’ όσους πήραν μέρος σε τούτο τον υπέρτατο αγώνα, ήταν οι Κρητικοί, από τους οποίους οι επτακόσιοι πότισαν με το τίμιο αίμα τους τη μακεδονική γη κι έμειναν στα σπλάχνα της, για να ριζώσει, ν’ ανθίσει και να καρπίσει το δέντρο της λευτεριάς.

Κι όλα αυτά, όταν η ίδια η πατρίδα τους δεν είχε βρει ακόμη το δρόμο της απόλυτης ελευθερίας κι εμάχετο ακόμη για ανεξαρτησία κι αυτοδιάθεση. Ένωση ή θάνατος ήταν τότε το σύνθημα στους κρητικούς αγώνες.
Από τους τρεις Γενικούς Αρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα μόνο ο ένας δεν ήταν Κρητικός: Ο Παύλος Μελάς, το γενναίο τούτο παλικάρι από την Παλιά Ελλάδα, με το ψευδώνυμο Καπετάν Ζέζας.
Ο Γεώργιος Κατεχάκης, με το ψευδώνυμο Καπετάν Ρούβας, ήταν από το Ηράκλειο Κρήτης, κι ο Γεώργιος Τσόντος, με ψευδώνυμο Καπετάν Βάρδας, από τ’ Ασκύφου Σφακίων.

Από τους είκοσι πολίτες αρχηγούς, οι δεκατέσσερις ήταν Κρητικοί, κι από τους ογδόντα δύο σημαιάρχες, οι δεκαεννέα πάλι Κρητικοί.

 

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, ένας απόγονος τους, ο Κρητικός βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ανεξάρτητος πλέον, στήριξε με την ψήφο του την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με… ολίγη από ΑΝΕΛ, Παπακώστα και τον ίδιο και παράλληλα θα ψηφίσει την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών. Με την οποία παραχωρούνται τα πάντα στους Σκοπιανούς για την Μακεδονία μας. Γι’ αυτήν που αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους οι πρόγονοι του. Οι γενναίοι Κρητικοί που πρωταγωνίστησαν στον μακεδονικό αγώνα. Μην ξεχάσουν οι συμπατριώτες του να τον ξαναψηφίσουν αυτόν τον… τεράστιο πολιτικό άνδρα, επιβραβεύοντας την στάση του.
Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς, μα και άλλοι Κρητικοί βουλευτές, αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο και καλύτερο τον γνωστό Παύλο Πολάκη, ότι πιο… αποκρουστικό και εμετικό έχει υπάρξει ποτέ σε θέση υπουργού, ψηφίζουν ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την συμφωνία. Αυτοί απλά δεν άλλαξαν στάση από την μια στιγμή στην άλλη όπως ο Δανέλλης και ούτε πήγαν από το ένα κόμμα στο άλλο, με καθοριστική 151η ψήφο. Αυτές τις απόψεις είχαν και έχουν πάντα, όπως και ο άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δεκαετίες. Δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να παραδώσουν στους Σκοπιανούς τα πάντα. Και φυσικά έχουν ευθύνες και μάλιστα πολλές, οι Κρητικοί που τους ψήφιαν και τους έδωσαν την ευκαιρία να τις υλοποιήσουν.  Προσβάλοντας τη μνλήμη των αγωνιστών και νεκρών προγόνων τους στον Μακεδονικό αγώνα, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου