Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Θεσπιών: «Να μην είμαστε βάρβαροι, αλλά Βαρβάρες»



ORTHODOXIA.INFO | Μάρκος Παπαγεωργίου Στον κατάμεστο και περικαλλή Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας στα Άνω Πατήσια, εορτάστηκε η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού Βαρβάρας, με τον Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών να προεξάρχει της πανηγυρικής Θείας λειτουργίας.
«Μέσα από την τραγική περιπέτεια της Αγίας Βαρβάρας μπορούμε να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να δούμε πως πορευόμαστε μέσα στον κόσμο». Ο κ. Συμεών φέρνοντας τα παραδείγματα των προσώπων της ιστορίας της Αγίας Βαρβάρας, αναρωτήθηκε «αν μπορεί να κατανοήσει ο καθένας το χρέος της αγάπης απέναντι στον κάθε άνθρωπο». Η στάση της ιδίας, που εναντιώθηκε στις προσταγές του αυταρχικού πατέρα της, εκείνος που δεν αποδέχεται τις επιλογές του παιδιού του και της νεαρής υπηρέτριας, που εισέβαλε στη φυλακή της και της φανέρωσε την αλήθεια του Θεού.
Τόνισε χαρακτηριστικά «πόσο διαφέρουμε από τον πατέρα, όταν είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε την ελευθερία του άλλου, που είναι δώρο Θεού. Άλλωστε, δεν δόθηκε μόνο σε εμάς για να αυθαιρετούμε, αλλά σε κάθε άνθρωπο. Για να μην έχουμε κτητική αντίληψη απέναντί τους. Ο κάθε άνθρωπος έχει μοναδικότητα και μία απόλυτη ιερότητα, η οποία χρήζει σεβασμού, ακόμα και αν η επιλογή του δε μας βρίσκει σύμφωνους. Εκεί δοκιμάζεται πραγματικά η δυνατότητα μας, να σεβαστούμε την ελευθερία του άλλου. Να δοκιμάσουμε την αγάπη μας, κατά πόσο αντέχει, όταν αμφισβητείται η αυθεντία μας, το αλάθητο μας. Η ελευθερία δε φυλακίζεται, ούτε αντιμετωπίζεται με βία. Είναι πόθος ζωής. Δεν έχεις παρά μόνο να τη σεβαστείς και να εμπνεύσεις με το παράδειγμα σου και την καλοσύνη σου.
«Εμείς άραγε έχουμε το θάρρος να μην κρατάμε το Χριστό μονάχα για εμάς, σαν ατομική θρησκευτικότητα και να μεταφέρουμε την αγάπη Του σε κάθε άνθρωπο, που δε τον γνώρισε ή τον γνώρισε εσφαλμένα; Να εισβάλουμε στη φυλακή της μοναξιάς, της ιδεοληψίας και της αθείας των ανθρώπων του σύχρονου κόσμου».
Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους «ας είμαστε Βαρβάρες, όχι βάρβαροι».
Ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης Μελέτιος Στάθης ευχαρίστησε τον πρωτόσυγκελο της αρχιεπισκοπής Αθηνών για την τιμητική του παρουσία στην πανήγυρη της ενορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου