Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

η Ναξιακή παροικία των Πατησίων της Αθήνας το 1933



Στην εφημερίδα ΝΑΞΙΑΚΟ ΒΗΜΑ στον Αρ. Φ. 23 στις 21 Οκτωβρίου 1933 σε μια επιστολή ευχαριστιών της Ναξιακής παροικίας των Πατησίων προς τον γιατρό Δημήτρη Η. Προμπονά βρίσκουμε μια λίστα Ναξιωτών οι οποίοι ουσιαστικά ήταν οι ανθοπώλες , οι ανθοκόμοι και οι κηπουροί όλης της Αθήνας την εποχή εκείνη .

Είχαν οργανώσει τις επιχειρήσεις τους γύρω από την πηγή ‘’Περισσός’’ την οποία όμως κατέλαβε αυθαίρετα η εταιρία ‘’Εριουργία’’ . Κατόπιν διαμαρτυρίας των Ναξιωτών παροίκων επέμβει ο επίσης γιατρός φαρμακοποιός και εφευρέτης Δημήτριος Η. Προμπονάς ο οποίος με δυναμίτιδα ανατίναξε τις εγκαταστάσεις της εταιρίας ‘’Εριουργία’’ . Μετά από αυτό τον ευχαριστούν οι εξής πάροικοι Ναξιώτες .

Είναι πράγματι εντυπωσιακή η παρουσία των Ναξιωτών στη λίστα αυτή και για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως το επάγγελμα του ανθοπώλη και κηπουρού ήταν το χαρακτηριστικό επάγγελμα των Ναξιωτών της Αθήνα μέχρι τη δεκαετία του 60 και την έκρηξη της οικοδομής .

Μια άλλη παρατήρηση επίσης σε αυτή την λίστα είναι η απουσία όσων κατάγονται από τα δύο βασικά σμυριδοχώρια της Νάξου (Κόρωνο και Απείρανθο) και όχι τυχαία μιας και αυτή τη περίοδο ακόμα η σμύριδα έχει αξία .



ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ email: giorgos.manolas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου